Popis
Pôvodnou oblasťou výskytu lieskových orieškov je Ázia, odkiaľ sa pestovanie rozšírilo do Európy.
Ker sivohnedej farby dorastá do výšky okolo štyroch metrov. Kvitne od februára do apríla, plodom sú oriešky, ktoré dozrievajú od septembra do októbra. Lieskové oriešky sú dobrým prírodným zdrojom vitamínu E. Majú vysokú výživnú hodnotu a dodávajú telu vitamíny skupiny B. Obsahujú vlákninu, vitamín C, kyselinu listovú a pantoténovú, draslík, fosfor, vápnik, síru, horčík, sodík, nikel, mangán, železo, meď, zinok, jód, chróm, selén a bór. Bór je dôležitým elementom pre človeka, pretože ovplyvňuje zdravotný stav kostí.
Priemerné hodnoty v 100 g:
Zloženie: slnečnicový olej, glukózo-fruktózový sirup, lieskooriešková pasta (24 %), karamel (cukor, voda), cukor, obilné klíčky (8 %), med, voda, vanilkový extrakt zo strukov vanilky Bourbon z Madagaskaru.
Výrobca: Opátství Nový Dvur