Popis
Horčičné semienko spôsobuje prekrvenie zažívacieho traktu, tým urýchľuje trávenie a látkovú výmenu.
Celé horčičné semená voňajú len veľmi málo - až po rozdrvení či zomletí a premiešaní s vodou či navlhčení sa uvoľní ich ostrá aróma a pikantná chuť. Voda totiž aktivuje enzým obsiahnutý v horčičných semenách. Tento enzým potom reaguje s ostatnými obsiahnutými látkami a výsledkom je éterický olej s charakteristickou chuťou a vôňou.
Horčice sú vyrábané mníchmi podľa originálnych trapistických receptúr.
Horčica je vyrábaná remeselnícky a v malom objeme, z vybraného horčičného semienka, ktoré po namočení do octu zmiešaného s vodou pochádzajúcou z lesov obklopujúcich kláštor, je rozdrvené na mlynskom kameni, ovoňané medom a moravským bielym vínom. Jemne okorenená horčica je naplnená do pohárov, kde počas niekoľkých týždňov dozrievania získava svoju nezameniteľnú arómu.
Všetky druhy horčice sú bez konzervačných látok.
Priemerný obsah živín v 100 g: Energetická hodnota: 518 kJ / 124 kcal. Tuky 9 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 1 g. Sacharidy 1,3 g, z toho cukry 1,4 g. Bielkoviny 7 g. Soľ 4,7 g.
Zloženie: ocot, horčičné semienko, voda, petržlen (5 %), cesnak (5 %), soľ, prírodná aróma. Bez konzervačných látok.
Výrobca: Opátství Nový Dvur