Popis
Horčičné semienko spôsobuje prekrvenie zažívacieho traktu, tým urýchľuje trávenie a látkovú výmenu.
Celé horčičné semená voňajú len veľmi málo - až po rozdrvení či zomletí a premiešaní s vodou či navlhčení sa uvoľní ich ostrá aróma a pikantná chuť. Voda totiž aktivuje enzým obsiahnutý v horčičných semenách. Tento enzým potom reaguje s ostatnými obsiahnutými látkami a výsledkom je éterický olej s charakteristickou chuťou a vôňou.
Horčice sú vyrábané mníchmi podľa originálnych trapistických receptúr.
Horčica je vyrábaná remeselnícky a v malom objeme, z vybraného horčičného semienka, ktoré po namočení do octu zmiešaného s vodou pochádzajúcou z lesov obklopujúcich kláštor, je rozdrvené na mlynskom kameni, ovoňané medom a moravským bielym vínom. Jemne okorenená horčica je naplnená do pohárov, kde počas niekoľkých týždňov dozrievania získava svoju nezameniteľnú arómu.
Všetky druhy horčice sú bez konzervačných látok.
Odporúčame podávať k:
Zloženie: horčičné semienko, ocot, voda, moravské víno biele, med, soľ, korenie. Bez konzervačných látok.
Výrobca: Opátství Nový Dvur