Popis
Horčičné semienko spôsobuje prekrvenie zažívacieho traktu, tým urýchľuje trávenie a látkovú výmenu.
Celé horčičné semená voňajú len veľmi málo - až po rozdrvení či zomletí a premiešaní s vodou či navlhčení sa uvoľní ich ostrá aróma a pikantná chuť. Voda totiž aktivuje enzým obsiahnutý v horčičných semenách. Tento enzým potom reaguje s ostatnými obsiahnutými látkami a výsledkom je éterický olej s charakteristickou chuťou a vôňou.
Horčice sú vyrábané mníchmi podľa originálnych trapistických receptúr.
Horčica je vyrábaná remeselnícky a v malom objeme, z vybraného horčičného semienka, ktoré po namočení do octu zmiešaného s vodou pochádzajúcou z lesov obklopujúcich kláštor, je rozdrvené na mlynskom kameni, ovoňané medom a moravským bielym vínom. Jemne okorenená horčica je naplnená do pohárov, kde počas niekoľkých týždňov dozrievania získava svoju nezameniteľnú arómu.
Všetky druhy horčice sú bez konzervačných látok.
Med má znateľné pozitívne efekty pri dlhodobom užívaní. Med totiž obsahuje nielen mnoho uhličitanov, ale tiež nezriedka polyfenoly, ktoré môžu pôsobiť ako antioxidanty. Antioxidanty, ako výživný prvok pôsobia priaznivo, zabraňujú pôsobeniu negatívnych dôsledkov stresu v organizme. Okrem toho, med je zodpovedný tiež za zvyšovanie populácie probiotických baktérií v črevách, čo má za následok zvýšenie obranyschopnosti organizmu, zlepšenie trávenia a zníženie cholesterolu.
Priemerný obsah živín v 100 g: Energetická hodnota: 626 kJ / 150 kcal. Tuky 9 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 0,8 g. Sacharidy 5,7 g, z toho cukry 6,9 g. Bielkoviny 6,7 g. Soľ 4,7 g.
Zloženie: ocot*, horčičné semienko*, voda, med*, soľ, moravské víno biele*, korenie*. Bez konzervačných látok.
* Suroviny pochádzajúce z ekologického poľnohospodárstva. CZ-BIO-002.
Výrobca: Opátství Nový Dvur