Popis
Horčičné semienko spôsobuje prekrvenie zažívacieho traktu, tým urýchľuje trávenie a látkovú výmenu.
Celé horčičné semená voňajú len veľmi málo - až po rozdrvení či zomletí a premiešaní s vodou či navlhčení sa uvoľní ich ostrá aróma a pikantná chuť. Voda totiž aktivuje enzým obsiahnutý v horčičných semenách. Tento enzým potom reaguje s ostatnými obsiahnutými látkami a výsledkom je éterický olej s charakteristickou chuťou a vôňou.
Horčice sú vyrábané mníchmi podľa originálnych trapistických receptúr.
Horčica je vyrábaná remeselnícky a v malom objeme, z vybraného horčičného semienka, ktoré po namočení do octu zmiešaného s vodou pochádzajúcou z lesov obklopujúcich kláštor, je rozdrvené na mlynskom kameni, ovoňané medom a moravským bielym vínom. Jemne okorenená horčica je naplnená do pohárov, kde počas niekoľkých týždňov dozrievania získava svoju nezameniteľnú arómu.
Všetky druhy horčice sú bez konzervačných látok.
Základom hroznovej šťavy je prírodný, tzv. hroznový cukor, ktorý je tiež obsiahnutý v mede. Hroznový cukor postupne uvoľňuje energiu, čím umožní jej využitie na dlhší čas a tým dlhodobejšie udržanie pozornosti, zvýšenie fyzickej a psychickej aktivity a zamedzí premene nadbytočnej energie na telesný tuk. Typickú vôňu a chuť dávajú hroznovej šťave jemné prírodné organické kyseliny, najmä kyselina vínna, ktorá má harmonizačné účinky na zdravie človeka. Ďalšími z látok, ktoré výrazne prospievajú svalom, znižujú únavu a zvyšujú pozornosť, sú aminokyseliny. Nielen pri obrane ľudského organizmu proti stresu, únave, ale najmä škodlivým vplyvom zo životného prostredia, pomáhajú antioxidačné zlúčeniny, ktoré sú tiež obsiahnuté v hroznovej šťave.
Odporúčame podávať k:
červenému mäsu (hovädziemu, jahňaciemu), podávanému za studena i za tepla,
bielemu mäsu (teľaciemu, bravčovému), podávanému za studena i za tepla,
hydine (kurčaťu, morke, králikovi, husi), podávané za studena i za tepla,
rybám grilovaným, pečeným v rúre, v alobale, podávaným za studena i za tepla,
studeným údeninám, šunke, k teplým párkom, klobásam, atď.
vnútornostiam (pečienke, obličkám),
na prípravu octových omáčok, k studeným i teplým omáčkam.
Priemerný obsah živín v 100 g: Energetická hodnota: 597 kJ / 143 kcal. Tuky 6 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 0,8 g. Sacharidy 15 g, z toho cukry 12 g. Bielkoviny 5 g. Soľ 4,9 g.
Zloženie: ocot*, horčičné semienko*, med*, voda, hroznová šťava*, soľ, korenie*. Bez konzervačných látok.
* Suroviny pochádzajúce z ekologického poľnohospodárstva. CZ-BIO-002.
Výrobca: Opátství Nový Dvur